Reiki behandeling

Reiki is het Japanse woord voor levensenergie.  Deze energie brengt energiebanen in evenwicht en versterkt ons immuunsysteem. Een Reiki-behandeling zorgt voor ontspanning en kan ingezet worden bij diverse fysieke en mentale klachten:

– hoofdpijn en migraine
– spijsverteringsproblemen
– reuma, artrose en artritis
– genezingsprocessen (behalve botbreuken)
– moeheid
– stress
– angst
– depressie
– burn-out
– onderdrukte gevoelens en emoties
– onverwerkte gebeurtenissen

Tijdens een Reiki behandeling lig je op een behandeltafel. Je houdt daarbij je kleding aan. Zorg voor makkelijk, ruim zittende kleding en warme sokken. Eventueel wordt er een extra dekentje over je onderlichaam gelegd. Er klinkt meditatiemuziek om nog beter te kunnen ontspannen.

De therapeut legt haar handen op verschillende plaatsen van je lichaam, volgens de handposities van het Reiki Usui Healing System. Via haar handen stroomt de Reiki energie jouw lichaam binnen. Aan het einde van de behandeling worden je knieën en voeten gedaan, waarna je gehele lichaam wordt afgestreken. Dit helpt om goed te aarden en negatieve emoties en afvalstoffen af te voeren.

De ervaringen van een Reiki behandeling zijn per persoon verschillend. Je kunt alleen diepe ontspanning ervaren, maar je kunt ook warmte, kou, tintelingen, verdriet, boosheid, een lachbui of lichte pijnprikkels gevoeld hebben. Dit zegt verder niets over de uiteindelijke werking van de behandeling.

In uitzonderlijke gevallen kan Reiki verminderd werken. Dit kan gebeuren als je moeite hebt met fysieke aanraking, het is dan mogelijk om de handen boven het lichaam te laten ‘zweven’. Daarnaast is het belangrijk dat je geen te hoge verwachtingen koestert of je bewust/onbewust afsluit voor de energie. Zonder vertrouwen zal Reiki uiteindelijk wel helpen, maar minder efficiënt zijn.

Er wordt wel eens gedacht dat Reiki zweverig is, niets is echter minder waar. Het hele universum is namelijk opgebouwd uit energie. Soms kom je in een ruimte en voel je direct een negatieve of positieve energie. Dieren zijn ook heel gevoelig voor energie, zij spreken onze taal immers niet en kunnen onze gezichtsuitdrukkingen niet aflezen. Denk ook eens aan de hand die je op je knie plaatst als je deze stoot, dit is eigenlijk niets anders dan zelf-Reiki.

Na de behandeling is het belangrijk om veel water te drinken zodat afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Elk mens reageert anders op de ontvangen energie. Meestal is er een gevoel van ontspannenheid, loomheid of juist veel energie. In de dagen na de behandeling kan het zijn dat je urine en ontlasting meer ruikt, dat je meer transpireert, sterker reageert op alcohol of ineens een griepje krijgt. Deze klachten verdwijnen weer en geven juist aan dat de energie zijn werk doet.

Een behandeling kan ook op afstand gegeven worden, denk hierbij aan mensen die door ziekte of ouderdom niet kunnen reizen. Je zorgt dan thuis, op het afgesproken moment, voor een rustige omgeving en ontspannen lichaamshouding.

Reiki is ondersteunend en werkt hierdoor ook goed naast reguliere zorg, het vervangt echter nooit een behandeling van een deskundig arts. Bij twijfel of aanhoudende klachten is het dus altijd raadzaam je huisarts te bezoeken.